PROJEKT

Konkurrencen Solar Decathlon

The European Solar Decathlon, SDE, er en konkurrence mellem 16 universiteter og 12 lande, hvor der bliver designet, udviklet og konstrueret et bæredygtigt hus.

SDE 2019 ligger vægt på renovering ved hjælp af nye og moderne teknologier og en kombination af moderne og genanvendelige materialer. Med det for øje er der også fokus på indretningskomfort, sæsondesign og arkitektonisk kvalitet i integrationen af materialer og teknologier.

SDE 2019 finder sted i Szentendre i Ungarn. Szentendre ligger ikke langt fra hovedstaden, Budapest, langs Danube. Byen er rig på arkitektonisk og kultural arv.

Solar Decathlon er mere end bare en konkurrence. Det er en intensiv læringsoplevelse for studerende, forbrugere og husejere.

SuperVilla

Omkring 50 DTU-studerende deltager i projektet og har det seneste halve år arbejdet på at udvikle et koncept om en SuperVilla og modellere vores svar på en moderne bolig.

SuperVilla-konceptet bygger på den nye udvikling af tredjerums-løsninger, som er fleksible semi-udendørs rum. Eksempler på tredjerummiljøer er drivhuse og kommunale haver.

SuperVilla udvider dette koncept til en hybrid klimaskærm, hvor der sigtes mod at styre det termoklimatiske miljø, samt regulere de dårlige termiske forhold, der opleves i danske boliger bygget mellem 1960 og 1980.

Studieprojekt

The Solar Decathlon er også et projekt for studerende, som kan få et indblik i, hvordan alle aspekter af et byggeprojekt skal gå op i en højere enhed.

DTU’s Blue Dot projekter er drevet af studerende, som kommer fra forskellige studieretninger, semestre og studieplaner. Her arbejder de med en ingeniøropgave, som er større end de enkelte studieplaner, de enkelte semestre, men er til gavn for samfundet.

‘Blue Dot’ referer til jordkloden, som i sig selv er stor, men også er lille når den ses fra rummet. Tilsvarende kan store ideer være enkle og håndgribelige set ude fra, men kan være mere komplekse når man ser dem inde fra.

Sådan referer ‘Blue Dot’ også til ingeniørens overblik og evnen til at det i det store perspektiv, og samtidig med, at de kan dykke ned i de mindre detaljer for at løse problemer og udfordringer.

Vigtigheden af disse projekter er stor, da de studerende udover at lære en masse, får en forståelse for at arbejde som en ingeniør i praksis med den viden de har, og være en del at et større projekt.

BlueDot-logo-small

Når man som DTU-studerende deltager i et Blue Dot Project, får man i allerhøjeste grad mulighed for at omsætte sin teoretiske viden til praksis. Alle projekterne bygger på en høj grad af ingeniørfaglighed, så teorien er i orden. Og samtidig skal man få ting til at fungere ’i virkeligheden’, hvilket jo er ingeniørens fornemste opgave.

Udbyttet for de studerende er mangfoldigt: De arbejder i team, de arbejder på tværs af faggrænser, de samarbejder med industripartnere, og de lærer både projektledelse og problemløsning i praksis.

Dekan Martin Vigild, DTU

Living lab og Solar Decathlon

Et living lab er en metode til at teste koncepter i en realistisk eller semi-realistisk testmiljø.

Målet med et living lab er:

  • udforskning
  • eksperimentering
  • evaluering

af innovative idéer.

Team DTU’s mål

Vores mål med living lab’et er:

  • udforske byggeprocessen
  • at teste ideer, løsninger, scenarier, koncepter og beslægtede teknologiske komponenter/produkter i “real life use cases”
Luk menu